HTML

Napok

Hogyan töltjük napjainkat, mit tanulunk nyugdíjas korban.

Friss topikok

  • Kzella: Szia! Nagyon eltűntél, és itt elméletileg elérlek! Semmi komoly? Puszi! (2012.01.02. 16:46) Spagi nővér
  • Kzella: Jók az írásaid,remekül szórakoztam rajtuk. Persze mindet még nem olvastam el. (2010.05.04. 21:55) Nyau
  • kaschka: akinek van kutyája az tudja, hogy igenis tudnak gondolkodni ! Túljárnak a mi eszünkön is sokszor, ... (2009.09.22. 21:05) A kis cseles
  • kaschka: ez aranyos, biztos nagyon jól érezték magukat a kutyuskák ilyen finom illatos szőrrel, meg Ti is ,... (2009.09.14. 22:21) Fürdés
  • nyunyola: Hello úgy legyen de ha én nyerek a lottón előbb akkor én veszek neked egy nagy lakókocsit sofőrre... (2009.09.03. 08:50) Kutyautak

Linkblog

Dick, a bohóc

2009.02.08. 18:48 yxia

A házasságok manapság nem az égben köttetnek, viszont a pokolban érnek véget. Az odáig vezető út pedig rengeteg sírással van szegélyezve. Nem volt ez másképp nálunk sem. Jöttek a barátok a férjemhez, vitték a kocsmába, és amikor éjjel láttam hazafelé jönni, mi már menekültünk is az ellenkező irányban a kukoricáson át Dick-kel. Vele soha nem féltem sehol, azt éreztem, hogy akár az élete árán is megvédene. Szerencsére erre soha nem került sor.

Ilyen menekülések alkalmával meghúztam magam valahol és tehetetlenségemben, keserűségemben csak sírni tudtam. Ekkor kezdődött Dick vigasztaló műsora. Először csak megállt velem szemben, játékra hívó pózban, tudjátok, két mellső láb előre nyújtva, a fej közéjük, a popsi az égnek, a kis farokcsonk néha teker egy párat, majd feszült figyelem, vették-e a lapot. Ha nem reagáltam rá, közelebb jött.

- Ajjaj, itt nagyobb a baj, nézzük csak, mi van? - Egészen közelről bámult az arcomba, oldalra hajtott fejjel, ráncos homlokkal, fújtatva, majd a másik irányba hajtotta a fejét, a pofi ugyanolyan bamba maradt és figyelt tovább. Én meg azt vettem észre, hogy már nem sírok, csak nyelem a könnyeimet, és azt figyelem, ahogy Dick elmegy keresni nekem valami ajándékot: egy ágat, egy papír ficnit, egy tobozt, vagy egy követ, amit épp talál, és hozza nekem, leteszi elém és vigyorogva várja, mit szólok hozzá.

Ilyenkor döbben rá az ember a nagy igazságra: érdemtelenre pazarolom a könnyeimet. Jobban járok, ha: Többre becsülöm a kutyámat, mint egynémely embert…

Szólj hozzá!

Dick, az iskolás

2009.02.08. 18:46 yxia

Igaz, hogy elég sokmindent megtanultunk már, de azért tavasszal beiratkoztunk egy kutyaiskolába. Két tantárgy még volt, amit csak ott lehetett megtanulni.

1. Hidegvérrel elviselni másik 20 kutya üvöltését és acsarkodását

2. Igazi pufajkás emberrel csibészelni.

A csibészeléshez némi előtanulmányt jelentett otthon a rongyhúzás, na de mégiscsak más egy igazi embert lerántani a földre, mint egy törülközőt. Élvezte is rendesen, minden alkalommal egy kitépett rongydarabbal tért vissza hozzám. Ilyen komolyan vette a feladatát.

Viszont annyira tetszett neki ez a játék, hogy be kellett venni az otthoni játékok közé is. Ő rendezte így a dolgokat. Egy alkalommal fogta és elkapta a csupasz karomat, morgott hozzá, vonaglott az egész teste, félelmetes volt, de én éreztem, hogy épp csak annyira fogja a karomat, hogy ki ne csússzon a szájából, óvatosan, nehogy felsértse a bőrömet. Nem volt más dolgom, mint lazára engedni a karomat, a többit ő rendezte hozzá. Olyan jó móka volt ez, hogy sokszor megtréfáltuk az ismerősöket is. Szörnyülködtek, sápítoztak, utána meg ledöbbentek, hogy mindössze nyálas a karom, (na azt azért rendesen kaptam kenőanyagnak), de vérző sérülés sose volt, legfeljebb a fogai nyoma volt bemélyedve a bőrömbe.

Szólj hozzá!

Dick az életmentő

2009.02.08. 18:42 yxia

Nagyon hideg telek jártak mifelénk abban az időben, nagy hóval, nagy széllel. A faház meg hideg volt, ha nem fűtöttünk éjjel-nappal az olajkályhában, bizony megfagytunk volna. Mint a kannában a víz, amit a konyhában felejtettünk, ahol nem volt fűtés. Sajnos a kis ház engedély nélkül épült, nem volt rendes kéménye, ami a gerinc fölé nyúlt volna, csak egy cső volt kidugva a tetőn. Egy ilyen téli éjszakán befújt ezen a csövön a viharos szél, visszanyomta a szobába az olajkályha csövét, így az összes füst a szobában maradt.

Dick a hasunkon ugrált, nyalogatott minket, próbált lelket verni belénk, de mi vagy túl mélyen aludtunk, vagy már a füsttől kábultunk el, de nagyon nehezen reagáltunk az erőlködésére. Mire kinyitottuk a szemünket, már szinte semmit nem lehetett látni a szobában. Nagy nehezen megtaláltuk az ablakot és ahogy ritkult a füst, az ajtót is, így megmenekültünk, hála Dicknek. Ha ő nincs, újságcikk lett volna belőlünk:

Egy hét múlva találták meg a füstmérgezésben elhunyt házaspárt.”

A mai bulvársajtós világban meg ez a szalagcím jelenhetett volna meg a történtekről:

 Én mentettem meg a gazdáim életét – nyilatkozta a család kutyája”

Sem ilyen, sem olyan hír nem látott napvilágot, ezért most, ilyen módon hozom ország-világ tudomására, hogy két ember életét mentette meg Dick, szépen, csendben, felhajtás nélkül, életmentő érdemérem nélkül, csupán csak szeretetből. Köszönjük neked!

 

Szólj hozzá!

Dick és a kiscicák

2009.02.08. 18:38 yxia

Tavasszal kiscicák születtek a szomszédban. Egyik nap azonban a mamacica bulizni ment, a picik meg az udvaron sírtak, nagyon keservesen. Dick tányérjában adtam nekik egy kis langyos tejet, amit részben magukra kentek, de azért remélem a pociba is jutott belőle. Dick három lábon állt a tányérja felett, amíg a kiscicák ettek, nehogy összetaposson egyet is, majd lenyalogatta róluk a fölösleget és az orrával betaszítgatta őket a párnájára, és köréjük feküdt melegíteni őket. Én csak ámultam és bámultam. Egy mamakutyának is becsületére vált volna ekkora gondoskodás.

Így ment ez két napig, Dick volt a pótpapa, vagy pótmama, már nem is tudom, hogy nevezzem, amikor hazacsámpázott a mamacica és most ő kezdett keserves kornyikálásba. Jó, hogy végre eszébe jutottak a kicsinyei. Mindenki azt mondta, kár kitenni a piciket, úgysem fogadja vissza őket a mama, ha megérzi rajtuk az idegen szagot, ember és kutyaszagot egyaránt. Azért én megpróbáltam, és szerencsém volt, egyenként szépen elszállította őket anyuci.

Telt-múlt az idő, el is felejtkeztünk a cicákról, amikor egyszer megjelentek az udvaron. A mama elhozta őket bemutatni az udvarnak és népének. Elöl vonult a mama, peckesen égnek emelt farokkal vezényelte maga mögött a sort. A csetlő-botló lurkók is valami kis tekergő villámhárítót viseltek a hátsó részükön, ugrándozva, rosszalkodva jöttek, de azért próbáltak valami sorra emlékeztető alakzatot tartani. Igencsak mulatságosak voltak.

Dick nézte őket egy darabig, kutatott az emlékezetében. Ezek volnának az én kis védenceim!? Hát persze! Azzal boldogan odaszaladt hozzájuk, hogy üdvözölje őket. A kis vakarcsok azonban felpúposított háttal, folyamatos pfúúúú-pfúúúú hangok kíséretében apró, de annál hegyesebb körmű mancsocskáikkal kapkodtak Dick orra felé. Szegénykém  hátra hőkölt, egy darabig csodálkozva nézett, majd megfordult és elballagott. Azt azért megjegyezte, úgy látszik macskáéknál így néz ki a köszönet.

Jön még kutyára dér – tartja a mondás, és milyen igaza van. Ennek a történetnek sincs még vége.

A kiscicák szépen felcseperedtek, már önállóan vadásztak is, leginkább bogarakra, mert a madarak elérhetetlen távolban repkedtek. Egyre messzebb merészkedtek, egyre nagyobb területeket jártak be. Így került az egyik cica Dick tányérjának a közelébe. Azt hitte, a bemutatkozási akciójuk után Dick majd eltűri, hogy megegyék a kajáját. Na azt már nem! Szép komótosan odaballagott, megfogta hátul a cica nyakán a bőrt, néhányszor megcsóválta a fejét, majd amikor úgy gondolta, megvan a megfelelő kezdősebesség, elengedte a nyakát. Az meg a szépen kiszámított röppálya ívében felkenődött a veranda sarkába, koppant egyet ott is, meg lent a betonon is. Felkelt, megrázta magát és elsétált. Annyit azért megjegyzett, hogy a kutyakaja nem cicakaja. Lehet, hogy a többieknek is átadta keservesen szerzett élettapasztalatát, mert soha többé egyetlen cica sem jött Dick tányérjából enni.

 

Szólj hozzá!

A Csemerházy-ház fia

2009.02.08. 13:59 yxia

Életemben nagyon sokféle helyen laktam már, például két évig Óbudán egy faházban. Két oldalt kukoricás, harmadikon egy út, az út túlsó oldalán valami raktárfélével, a negyedik oldalon egy fiatal pár lakott egy pici babával, de többnyire csak az asszony volt otthon a gyerekkel.

A faházon szimpla ajtó, szimpla ablak, kerítés sehol. Még szerencse, hogy a párnak volt két kutyája, Kicsi és Cézár, egy puli és egy németjuhász keverék, ők viszont pontosan tudták, hol a telekhatár. Ha egy kerékpáros le akarta rövidíteni az utat és átvágni a telken, bizony leszedték a kerékpárról.

Mondanom se kell, nagyon hamar barátok lettünk. A gazdától rúgás, tőlem fülvakarás, hálából aztán beosztották egymás között, ha otthon voltam, egyikük mindig az ajtóm előtt őrködött. Nem volt víz a telken, ahol a faház állt, viszont úgy egy buszmegállónyira volt egy nyomós kút. A két kezemben 1-1 kanna, a két oldalamon 1-1 kutya, ilyen kísérettel jártam vízért. Esténként pontosan tudták, mikor jövök haza, kijöttek elém a buszhoz, ami igencsak jó szokásuk volt, a környék elhagyatottsága miatt. Egyszer jól meg is ijesztettek egy út szélén térdeplő mutogatóst.

A férjemmel indultunk vásárolni egyik nap, de előtte valamiért be kellett menni az egyik kollégájához. A felesége házfelügyelő volt a házban, a házfelügyelői lakás csak egy szoba konyhás, de gondolom a fiatalok ennek is nagyon örültek. Engem beküldtek a szobába azzal, hogy ők is mindjárt jönnek, csak még volt valami dolguk a konyhában. Közben az asszony mesélte a férjének, hogy megint névtelen levelet kaptak a házból, hogy tüntessék el a kutyájukat, ellenkező esetben megmérgezik, mert félnek tőle. Csak egy baj van, magyarázták a férjemnek, hogy senkinek nem tudják odaadni, mert ha idegen jön, a kutya be a szekrény alá, és ki se jön, amíg a vendég ott van.

Gyorsan körülnéztem, hogy vajon hány kutyájuk van, mert egy kis kölyök itt ül az ölemben, a fejét bedugta a hónom alá, de ez nem lehet az a félelmetes állat, akitől ennyire félnek, mert ez csak egy 3 hónap körüli boxer gyerek. A kis bamba pofija egyáltalán nem félelmetes, inkább mulatságos. Na és különben is, ő nincs a szekrény alatt, pedig elég idegen vagyok, először járok itt.

Amikor bejöttek a háziak, igencsak elcsodálkoztak a látványtól. Csak ez az egy kutyájuk volt, de hát az emberi butaságnak nincs határa. Összenéztünk a férjemmel, megértette a tekintetemet, és közölte, hogy megvesszük mi a kiskutyát. Azt ugyan még nem tudtuk, honnan veszünk rá elég pénzt, de az elhatározás már megvolt, a többi csak részletkérdés. Én pedig újra az a kislány lettem, akinek teljesült a születésnapi kívánsága, és boldogan öleltem magamhoz a kis Csemerházy Dick Dippo-t. Igaz, hogy nem németjuhász, a gyerekkori szerelmem, hanem boxer, akiről szinte semmit nem tudtam, de hát nem mindegy? Kutya, akit szeretni lehet, és ez volt a lényeg.

 

 

 

 

Hazaérve azonnal birtokba vette a konyhában az ócska kanapét, jót aludt rajta, hiszen mozgalmas napja volt, az utazás, új környezet, új emberek, na meg egy gyereknek sokat kell még aludnia. Ébredés után azonban elkezdte a ragadós életmódot. Ez abból állt, hogy ha leültem, azonnal a lábamra feküdt, ha felálltam, jött velem. Ha főztem, mosogattam vagy vasaltam, akkor befúrta a fejét a bokáim közé, hogy legalább akkora terpeszbe kényszerítsen, ami közé kényelmesen be tudott telepedni és amíg ott álltam, ő sem mozdult. Lefekvéskor természetesen az ágyam mellett aludt, a kényelmes kanapét csak akkor használta, ha elmentem otthonról.

Nem csak fizikailag kereste a közelségemet, hanem figyelt a szavaimra is. Pillanatok alatt megtanult minden alapvető parancsot. Sokszor gondoltam úgy, de nemcsak én, hanem a család és az ismerőseink is, hogy érti az emberi szavakat. Nagyon szerette a sípolós gumiállatkákat, volt is belőle bőven. Amikor megkapta, többször mondogattuk, hogy ez a nyuszika, ez csacsi vagy malacka, éppen mit kapott akkor. Később, ha kértük, hogy hozza oda a nyuszit, a malacot, vagy bármelyik másikat, odament a dobozához, kotort benne egy darabig, majd büszkén és tévedhetetlenül mindig azt hozta, amit mondtunk neki.

Nem csak az alapvető parancsokat tanulta meg hamar, de azt is, hogy csak a tányérjából ehet, a földről semmit nem vehet fel, sőt, volt egy titkos kéztartásunk is, kézből csak akkor vette el az ételt vagy nasit, ha így kapta, különben elfordította a fejét. Ezzel később is nagy sikert aratott az emberek körében, meg a köszönéssel is. Olyan jópofa dolog volt, ha bementünk valahova és én már köszöntem, majd valami mondatba belefűztem a „köszön” szót, például: Nem tanítottalak meg köszönni? – erre vakkantott egyet. Nem volt ugatós kutya, úgy kellett kicsikarni belőle egy-egy vakkantást. Fújtatás, lihegés, popsi riszálás viszont volt bőven.

Egyik reggel a szomszédasszony megkért, ha megyek vásárolni, hozzak tejet, mert ami itthon volt neki, az összement és nem tud reggelit adni a pici gyereknek. Vásárlás után csak kihajigáltam mindent a szatyorból a kanapé melletti kis dohányzó asztalra, és szaladtam át a tejjel. Amíg készült a gyerek reggelije, beszélgettünk, egyszer csak eszembe jutott: úristen, a hús, ott maradt szabadon az asztalon, a kutya mellett. Rohantam haza de az én okos kiskutyám ott feküdt az asztal alatt, az orrocskája felemelve az asztal széléig, ahova picit kilógott a hús csomagoló papírja. Széles vigyora azt mondta nekem: látod milyen ügyes vagyok? Vigyáztam rá, nehogy elvigye a cica. Boldogan öleltem magamhoz, simogattam, dögönyöztem, dicsértem. Így tanulta meg, hogyha semmit nem vesz le az asztalról, azzal nekem ekkora örömöt szerez. Nem is volt vele később sem semmi baj.

Apropó cica. Erről is eszembe jut egy történet, de azt majd legközelebb mesélem el.

 

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása