HTML

Napok

Hogyan töltjük napjainkat, mit tanulunk nyugdíjas korban.

Friss topikok

  • Kzella: Szia! Nagyon eltűntél, és itt elméletileg elérlek! Semmi komoly? Puszi! (2012.01.02. 16:46) Spagi nővér
  • Kzella: Jók az írásaid,remekül szórakoztam rajtuk. Persze mindet még nem olvastam el. (2010.05.04. 21:55) Nyau
  • kaschka: akinek van kutyája az tudja, hogy igenis tudnak gondolkodni ! Túljárnak a mi eszünkön is sokszor, ... (2009.09.22. 21:05) A kis cseles
  • kaschka: ez aranyos, biztos nagyon jól érezték magukat a kutyuskák ilyen finom illatos szőrrel, meg Ti is ,... (2009.09.14. 22:21) Fürdés
  • nyunyola: Hello úgy legyen de ha én nyerek a lottón előbb akkor én veszek neked egy nagy lakókocsit sofőrre... (2009.09.03. 08:50) Kutyautak

Linkblog

Brútusz három lábon

2009.06.18. 22:57 yxia

Ezúttal egy aranyos, vidám történetet mesélek el nektek, mert most jó kedvem van. Pippanyról és a reikiről jutott eszembe.

 

Alexám második komoly betegsége műtéttel zárult, ami azzal járt, hogy itthon is sokkal többet forgolódtam körülötte, mint máskor, és mint a másik kutyám körül. A nyakán gallér, amitől se enni, se inni, se feküdni nem tudott, a hasán vágás és amúgy is olyan kis elesett volt. Kérlelő szemekkel nézett rám, hogy segítsek, hát persze hogy simogattam, amikor csak tudtam.

Brútuszom is ott ólálkodott körülöttünk, egy-egy puszival éreztette Alexával, hogy aggódik érte.

 

Igen ám, csakhogy a saját háttérbe szorult poziciójáért is aggódott. Egy darabig körözött mellettünk, majd kiment az udvarra. Nem telt bele fél perc, visszasántikált - három lábon. Odabicegett hozzám és a negyedik, eddig levegőben tartott fájós lábát a tenyerembe tette. Én meg gyanútlanul be is vettem a cselt, hiszen mindig ezt csinálta, ha valami megszúrta vagy ha megrándult a lába. Most is elkezdtem nézegetni az ujjait, talpát, óvatosan a lábszárát, hogy mi lehet a baj. Semmit nem találtam rajta, és csak akkor néztem fel rá, a röhögő pofájára. Egyáltalán nem úgy nézett ki, mint akinek fáj valamije. Akkor esett le a tantusz, hogy az egész csak azért volt, hogy vele is foglalkozzak.

Egy darabig még a kezemben tartottam a lábát, a másik kezemmel simogattam, amikor egyszercsak elkapta a mancsát és elkezdett szökdécselni, jelezve, mint máskor is tette, hogy köszöni szépen, meggyógyult.

Még hogy a kutyák nem gondolkoznak, csak ösztönlények! Szerintetek milyen ösztön vezette rá, hogy betegséget színlelve csikarjon ki több figyelmet tőlem? Az meg külön figyelemre méltó, hogy előbb kiment és úgy sántikált be három lábon, mert ha bent marad és csak felemeli a negyedik mancsát, hogy fáj, akkor nagyon kilógott volna a lóláb. Illetve a kutyamancs. Érdekelne erről egy etológus véleménye, mert nem hiszem, hogy csak az én Brútuszom volt ilyen okos.

 

 

Szólj hozzá!

Súgtam valamit Mayának

2009.06.17. 21:14 yxia

  

Talán lesz, aki most meg fog szólni engem, de akkor is elmondom a véleményemet: a kutyánál érzőbb lelket nehéz találni.

Egy ideje, pontosabban május 28-a óta foglalkoztat egy gondolat, igen erősen. Persze azelőtt is gondoltam rá, de távolinak tűnt az az idő, amikor már valóban foglalkozni kell a dologgal. Maya gazdikereséséről van szó.

Tudtam, hogy el fog jönni az az idő, amikor el kell válnunk, hiszen csak ideiglenes befogadója vagyok. Csakhogy sokkal könnyebb kijelenteni, hogy nekem nem az a dolgom, hogy minden kutyát örökbe fogadjak, aki ideiglenesen hozzám kerül, hanem sokkal hasznosabb, ha évente 2-3-4-5 kutyát átsegítek azon az időn, amíg elfelejti előző élete rossz élményeit, és egy új álomgazdihoz kerül a Noé segítségével. Ráadásul, a meglévő két öreg és beteg kutyám mellé felelőtlenség lenne egy harmadikat is örökbe fogadni, hiszen a nyugdíjamból nem tudnék három problémás kutyának megfelelő ellátást, kosztot, vitaminokat, gyógyszereket, bolha-kullancs elleni szereket, orvosi ellátást biztosítani.

Igen, az eszem ezeket mind tudja is. A szívemben viszont ott motoszkál egy érzés. Ki tudja, min ment keresztül ez a kutya az évek alatt? A szettereknek amúgy is szomorú tekintete van, de az övé más volt. Egy csomó fájdalom, lemondás, keserűség - mind ott volt a tekintetében a félelem mellett. Egyszer Spagira rákiabáltam bent a szobában és megfenyegettem az ujjammal. Maya remegve, guggolva összegömbölyödött, nem győztem simogatni, nyugtatni. Vajon milyen emléket idéztem fel benne akaratlanul? Nagyon sokat sírt álmában, sokszor éjjel is fel kellett kelnem egy kis simogatással megnyugtatni, felébreszteni a rossz álomból. Hosszú hónapok teltek el, mire valami változott.

Igaz, első perctől kezdve figyelte a mozgásomat, de valószínűleg csak azt leste, én mikor verem meg. Aztán látta, hogy sem őt, sem a másik két kutyát nem bántom, akkor elkezdett a sarkamban bicegni a három lábával. Ha leültem, már tette is a kezembe a fájós lábát, vagy tolta a kezem alá a hátsó felét, hogy a kiálló csípőjét meg a combját masszírozzam. Szúrta a kezemet a csontja, a gerince, attól féltem, fájdalmat okozok neki még a simogatással is.

A konyhában is kellett egy fekhelyet készíteni számára, mert amikor kint voltam, természetesen neki is ott kellett lenni. Ha a számítógép mellé ültem, akkor ő is odafeküdt, fejét a papucsomra vagy a gurulós székem lábára hajtotta, sokszor mozdulni se tudtam, nehogy megzavarjam. Amikor TV-t néztem, a kanapé elé feküdt, olyankor négykézláb másztam le az ágyról, hogy neki ne kelljen a fájós lábával felkelnie.

Egyre inkább éreztem a ragaszkodását. Amikor rám nézett, a szemében egy kérdés volt: mi lesz velem? És én is ezt kérdeztem, mi lesz veled? Egyre közelebb kerülsz hozzám, érzem, hogy egyre jobban bízol bennem, és én is egyre jobban szeretlek. A szemében megcsillant egy kis fény, négy hónap hallgatás után megjött a hangja is. A két saroknyira lévő közértből jöttem haza, amikor egyszercsak valami nagyon magas hangú, ismeretlen ugatásra lettem figyelmes. Aztán megláttam Mayát, amint a mellső lábait felváltva emelgeti, miközben hátrál, csóválja a farkát és minden lábemelésnél vakkant egyet. Eltanulta Alexától és tovább fejlesztette az énekes-táncos üdvözlést. Még Alexa is csak állt és nézte Mayát csodálkozva. Azóta nemcsak akkor üdvözöl, amikor jövök haza, de akkor is kiabál utánam, ha a levélszekrényhez megyek, vagy szemetet viszek ki és nem jöhet velem.

Minden jel szerint Maya úgy döntött, ő már otthon van. A sétából hazafelé már kanyarodott is a kapunk felé, teljesen természetes volt, hogy mindenhonnan hazahozták -eddig. Na de mi lesz, ha új gazdihoz kell költöznie? Pár napig türelmesen várja, hogy megint hazahozzák? És aztán? Megint csalódnia kell az emberekben? Bízik bennem és én is cserben hagyom? Összefacsarodik a szivem a gondolatra. Én is öreg vagyok, rettegek egy újabb költözéstől, félek a változástól, hogy kezdjek megszokni mindent előről. Teljesen bele tudom képzelni magam Maya akkori életébe, amikor el kell költöznie tőlem, megszokni egy új helyet, újabb emberekben bízni. És szégyelem magam, amiért cserben hagyom őt. Nem tudok dönteni. Hol a szivem kerekedik fölül, hol az eszem. Ráadásul az ismerőseim is bombáznak az ötleteikkel, miért nem tartom meg, a fórumon is kapom a javaslatokat.

Aztán kapok egy telefont, ami hihetetlen...

Odamegyek Mayához, és a fülébe sugom: mit gondolsz, mi történt?

És mi történik?! Maya felpattan, körbefut engem, közben úgy dobálja a hátsóját, mint egy megbokrosodott ló, a nyelve lóg, tátott szájjal vigyorog, jobbra-balra lifegnek a fülei. Az egész kutya maga a boldogság.

Honnan tudta, hogy mit mondtak nekem a telefonba? Vagy nem tudta, csak az én jókedvemet érezte meg? A kis érzékeny lelkével... 

 

5 komment

Kanapés kutyák

2009.06.09. 08:52 yxia

 

Ahány ember, annyi jellem. Így van ez a kutyáknál is. Bár nagyon sok hasonló tulajdonságuk van, valami apróságban mindegyik eltér.
 
Például sok éve a kis kölyök Dick boxerem azonnal birtokba vette a konyhában az ócska kanapét, ahogy először hazaértünk, pedig az előző helyén a konyhai falikút előtt volt egy rongy letéve neki fekhely gyanánt. Az ember úgy gondolja, genetikailag kódolva van náluk a kanapé imádat. A reggeli ébresztő szokásáról már írtam, és hogy utána milyen boldogan vackolta be magát a jó meleg ágyikóba, míg én készülődtem a reggeli sétához.
 
Spagikám viszont az elmúlt egy év alatt még soha nem próbált felmászni az ágyra, legalább is amikor láttam, de nem hiszem, hogy bármikor máskor megpróbálta volna, semmi nyomát nem vettem észre. Így aztán soha nem is volt lehetőségem engedni vagy tiltani neki a kanapén fekvést. Egyszer amikor a gép mellett ültem, észrevettem, hogy a mellettem lévő fotelt méricskéli. Kis segítséggel felmászott rá:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Igaz, az autóba beüléskor is úgy kell beemelni a popsiját, sajnos annyira gyenge a hátsó fele. Az orvosunk a röntgenjét nézve azt mondta, az is csoda, hogy menni tud. Ezért próbálok kényelmes puha lenti fekhelyeket készíteni neki.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gyurma boxerfiú egy hónapig volt nálam, a verandán lakott, az állandó hasmenése miatt, ott egyszerűbb volt a követ fertőtleníteni, mint a benti szőnyegeket. Az ő kanapés szokásait nem ismertem meg. Azért a kényelmet ő is szerette.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bella boxerhölgy csak 10 napig volt itt, viszont dugig volt bolhával. Fürdetés és bolhairtó spot on után is csak a verandán lakott, nehogy befészkelje magát egy elpotyogtatott bolha a szőnyegbe. Annyira megszokta a verandát, hogy amikor pár nap után behívtam, néhány perc után kikéredzkedett. Igaz, ő kerti kutya volt az előző helyén. Azért hogy mégse kelljen a földön feküdnie decemberben, két kerti székből kanapét eszkábáltam neki. Attól fogva csak azon volt hajlandó aludni, igazolva a kanapé genetikai kódolását.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A németjuhász keverék Brútusz és a kaukázusi Alexa soha nem próbáltak ágyra mászni, igaz ők kölyök korukat kivéve alapjában kerti kutyák voltak, lakásba bejárási lehetőséggel, de kutyaházban laktak, illetve télen a garázsban aludtak.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Öreg korukra meg a veranda-kazánház volt a kedvenc helyük, ami nyáron hűvös volt, télen meg jó meleg. Alexa fiatal korában imádott megviccelni azzal, hogy szakadó hóesésben kint feküdt és amikor hívtam, egyszer csak megemelkedett egy hókupac, megrázta magát és vigyorgó pofával előkerült belőle egy kutya.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Aztán Brútusz halála után kénytelen volt elviselni a lakás melegét, mert a hozzám fűző fél méteres láthatatlan póráza erre kényszerítette. Az idő múlásával és Spagi társasága segítségével idővel lazult a póráz, most már megint szívesebben van kint, mint a lakásban.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Az ír szetter Maya, akit kidobott a gazdája az emeletről, gondolom nem volt elkényeztetve kanapén fekvéssel. Mégis amikor hozzám került, a sérült, vasakkal teli, megoperált lábával szépen felfeküdt a kanapéra. Könnyű volt neki, amilyen magas kutya, alig kellett felemelni a lábát, már fent is volt. Leküldtem, mert a sebei miatt nem lehetett megfürdetni és nem volt épp jó szagú kutya. Még egyszer próbálkozott, aztán megértette, hogy ezt nem lehet. Neki is van finom puha párnája, azon szokott aludni, de a lakás bármely pontján hajlandó a szőnyegre is feküdni, ha én ott vagyok a közelben.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Van még egy cicám is, akiről nem beszéltem, pedig őt is meg kell említeni, ha már a kanapé szóba került. Van egy szivacsos puha kuckója, kölyök kora óta ez a búvóhelye. Ebben alszik és ebben mosakszik. Így aztán nagyon hamar megtelik szőrrel. Ezt onnan tudom legegyszerűbben megállapítani, hogy akkor már nem megy bele. Ilyenkor szépen ki kell tisztítani és akkor újra ez lesz a kedvenc éjszakai helye.
 
 
Nagyon szeret még a széles ablakpárkányon – a radiátor felett – heverészni. Jó kilátás nyílik innen a kertre meg a madarakra. A tévézés közben sokszor el is alszik.
 
 
Négy fotel közül kettő van számára megfelelő vízér fölött, így ezekben is szokott szunyókálni. A kanapét meg akkor veszi igénybe, ha én kávézás címén odaülök. Nagyon érdekes, nem véletlenül hangsúlyoztam ki, hogy kávézás címén. Kizárólag akkor jön oda, ha kávéspohárral a kezemben ülök le. Ilyenkor az egyik kezem ugyebár szabad, azzal remekül lehet őt dögönyözni.
 
A fiamék cicája sajnos nem került elő, de neki is volt egy kedvenc helye, ahol aludhat:
 
Ennyit a fekvőhely kiválasztási szokásokról. Legközelebb az evési szokásokat fogom így összehasonlítani kis családom köréből.

Szólj hozzá!

Alexa és a légmell

2009.06.07. 13:21 yxia

A boxeros fórumon épp most olvastam, hogy az egyik talált kutyusnak légmellet állapítottak meg az orvosok. Erről jutott eszembe, hogy megírom nektek azt a történetet, amikor Alexám volt ilyen beteg.

Alexámról tudni kell, hogy egy sajtkukac volt fiatalon. Táncolt, topogott, a farka még akkor is járt, ha feküdt a földön, nem kellett hozzá más, csak elmenni mellette. Na ha még szólt is hozzá az ember, akkor külön művészet volt eltalálni a fejecskéjét egy simogatásra a nagy ugrabugra közben. Épp ezért volt nagyon feltűnő, hogy egy szombat reggel, amikor indultam vásárolni, csak feküdt, felemelte a fejét, rám nézett, kettőt lendített a farkán és visszatette a fejét a mancsára. Gondoltam álmos és elmentem a piacra. Amikor viszont hazajöttem és még mindig ugyanott feküdt, semmi énekes-táncos üdvözlés, ahogy azt megszoktam tőle ilyenkor, ez már nagyon gyanús volt, telefonáltam az orvosért, Alexát pedig bevittem a lakásba.

A doki nemsokára meg is jött, megvizsgálta, de semmi olyat nem talált, ami okot adott volna a viselkedésére. Valami erősítő vagy vitamin injekciót adott neki, és azt kérte, próbáljunk meg vizeletet gyűjteni tőle. Így aztán egész hétvégén pohárral a kezemben rohangáltam utána, amikor kikéredzkedett, de semmit nem intézett, se kicsit, se nagyot. Ráadásul nem is evett, bármilyen finom illatos házi falatkával kínáltam, de ami a nagyobb baj volt, hogy nem is ivott.

Hétfőn megint jött az állatorvos, újabb szuri, hümmögés, de Alexám csak feküdt és apró levegővételekkel pihegett. Másnapra se változott a helyzet, ezért a doki írt egy pár sort egy évfolyamtársának az Állatorvosin, hogy ott minden lehetőség megvan a különböző vizsgálatokra, derítsék ki, mi a baj.

Be is vittük azonnal a kórházba, ahol egy nagyon kedves doki néni fogadott minket. Alexa egykedvűen tűrte, hogy felfektessék egy hideg fémasztalra, de azért a biztonság kedvéért ott voltam és simogattam. Elsőnek egy katétert dugtak bele és hamarosan megtelt az edény, amit alátettek, Alexa meg láthatóan megkönnyebbült, de azért továbbra is csak pihegett. Különösebb érdeklődés nélkül nézte, ahogy vért vesznek tőle, majd poci borotválás következett az ultrahanghoz. Mindent tűrt, egyetlen hang nélkül. Az ultrahang sem mutatott semmi olyan elváltozást, ami ilyen tüneteket okozhatott. Azt javasolták, hagyjam ott további vizsgálatokra.

Egy ápoló kísért el minket a kórházi részleghez, de oda már nem mehettem be, hiába nézett vissza rám Alexa kérlelő tekintettel, amikor a férfi elvette tőlem a pórázt és behúzta őt az épületbe. Később egy szíj csattanás, majd rögtön utána Alexa felvisítása hallatszott ki. Amikor visszakaptam a pórázt, megkérdeztem, hogy megverte-e. Természetesen tagadta. Viszont amikor másnap bementem látogatni, egy kézzel írott nagy papír volt Alexa ketrecére téve: Vigyázat, harap! felirattal. Alexa még soha senkit nem harapott meg, de az előző napi szíjcsattanás után igazat adtam neki, amennyiben most megtette. Az orvos meg tőlem kérdezte, hogy miért van ott az a papír, hiszen ez egy nagyon kedves kutya. Elmeséltem a szíjcsattanásos sztorit, azonnal igazat adott ő is Alexának, ha nem hagyta magát.

Telefonon tartottuk a kapcsolatot az orvossal, bármilyen újabb vizsgálatot akartak végezni, előtte mindig közölték az anyagi vonzatát, vállalom-e. A röntgen kimutatta, hogy levegő van a mellkasában, azért piheg, mert feszíti ez a levegő, nincs elég mozgástere a tüdőnek.

- Hogy kerül oda levegő? - kérdeztem.

- Mondjuk úgy, hogy egy csont kiszúrta a nyelőcsövet és mellette a légcsövet is. Ha ez a helyzet, az végzetes, mert ha esetleg elkezd enni, a lyukon át az étel a belső szervek közé folyik ki, a levegőt is hiába szívják le, újra megtelik a légcsövén lévő lyukon át. Ebben az esetben el kell altatni őt.

Nem tetszett ez az elaltatásos gondolat, annál inkább tetszett a nyelőcső tükrözés ötlete, bár ezzel szegénykém újabb tortúrának nézett elébe. Viszont a tükrözés megállapította, hogy nincs lyuk, nem kell elaltatni. Így újabb két foltot borotváltak Alexa oldalára és leszívták a levegőt. Már kopasz volt a hasa, a két oldala, az egyik mancsa a vérvételtől és az infúzió miatt mindkét mancsa. Csak a szép pofija meg a lompos farka volt érintetlen.

Sajnos továbbra sem evett és nem ivott, csak az infúzión élt. Minden nap munka után ott voltam nála. Az első két nap ki se akart jönni a ketrecéből, egyszerűen hátat fordított nekem. Látványosan haragudott rám, amiért ott hagytam őt. Hiába hoztam a kedvenc falatkáit, kenőmájast, tejfölt, semmi nem kellett neki. Harmadnap kivették a ketrecből és vele lehettem, amíg lecsöpögött az infúzió. Közben persze simogattam, beszéltem hozzá. Úgy látszik, valami leesett neki, ha minden nap ugyanabban az időben jövök hozzá, simogatom, nasikat hozok, talán mégse akarom végleg elhagyni őt. Végül már nem kellett segítség, saját maga jött elém, amikor meglátott. Rendszeresen akkor kapta az infúziót, amikor látogatni mentem. Sőt, volt hogy egy fél pohár tejfölt is elnyalogatott közben. Ezen kívül semmit nem evett.

Már tíz napja volt bent, amikor kaptam a telefont, hogy megszökött. A vér is meghűlt bennem, de szerencsére hamar meglett. Takarítás közben kiszökött és rohant a kapu felé. Gondolom haza akart már jönni és ezt így hozta tudomásunkra. Szerencsére az udvaron épp egy beteg lovat sétáltattak, ettől úgy megijedt, hogy visszafutott, egyenesen a ketrecébe. Hazahoztam volna, de nem evett. Csak az infúzió tartotta benne a lelket. Arra gondoltam, csak a kórházi légkör miatt nem eszik, itthon majd megjön az étvágya. Szerencsére igazam lett, bár eleinte csak kézből, 1-1 falatot fogadott el, de szépen lassan visszajött az étvágya az otthoni környezetben. A másik feltűnő változás volt, hogy le nem szakadt rólam, annyira anyás lett, mint azelőtt soha. Mint aki megértette, azért vittem el, hogy segítsenek rajta, hogy meggyógyítsák. A mai napig olyan szemekkel néz rám, mint aki élete végéig hálás nekem, amiért nem hagytam el a bajban.

Még búcsúzóul megkérdeztem, mi okozta ezt a bajt, ha lehet, elkerülném ezután. Azt felelték, erős ütés érhette. Nos abban biztos voltam, hogy tőlünk még gyenge ütés sem érte. Masszív magas kerítésünk volt, azon nem tudott kimenni éjjel. Este még semmi baja sem volt, reggelre pihegett. Viszont volt egy ikerszomszédunk, hallottam egyszer, amint valakivel beszélgettek, hogy valamit kellene csinálni ezekkel a kutyákkal, mert ugatják a gyereket, amint kerékpározik előttünk az utcán - csak azt felejtették el hozzá tenni, hogy közben egy botot húz végig a kerítésünk lécein, le-föl, egész délután. Legszivesebben én is ugatnék olyankor. Nem tudom, ti láttok-e itt valami összefüggést a kijelentés meg Alexa betegsége között, én nem mondok semmit.

Végezetül egy apró adalék az emberek érzésvilágáról. A legtöbb kolléganőm velem izgult, a főnöknőm korábban elzavart, menjek beteglátogatni. Volt azonban egy kolléganőm, amikor megtudta, mennyi pénzt hagytam ott 10 napra a kórházban, azt mondta: ezért a pénzért már három másik kutyát kaphattál volna...

Másik?! De nekem ő kellett!

Szólj hozzá!

Nyau

2009.06.04. 23:31 yxia

  

Egy kellemetlen augusztusi nap történetét mesélem el most. Persze nem az idő volt kellemetlen, hanem a körülmények, mert valamennyien aznap kaptuk meg a felmondásunkat a cégnél.
Ebbe a gyászos hangulatba toppant be a gondnok, egy talált, szürke kölyökcicát szorongatva, azzal a reménnyel, hogy nálunk találja meg számára az igazi gazdit. Tudta rólunk, hogy valamennyien állatbarátok vagyunk, de mindenkinek volt már otthon egy vagy több cicája, csak nekem nem. Engem két „apró” kutyus várt otthon, egy németjuhász és egy kaukázusi juhász, de nem tudtam ellenállni a kiscica borostyán sárga szemeinek.
- Téged is kidobtak, engem is. Gyere haza velem, legalább neked végződjön jól ez a nap. – ezzel megpecsételődött a cica sorsa, meg persze az enyém is. Ha elvállalunk egy ilyen kis állatot, az egy életre szóló döntés kell legyen.
A kis szürkeség egész délután a tárgyalóban kergette a papírgalacsint, no persze nem egyedül, mert érdekes módon mindig akadt valaki a kollégák közül, aki beszállt a játékba. Mire vége lett a munkaidőnek, mindenki jól ki is fáradt, de csak apró barátnőm tudott lefeküdni, mégpedig az alomtálcaként odakészített dobozfedőbe, a puha papírtörülközőre. Egész nap nem intézett semmit, se kicsit , se nagyot, teljes szobatisztaságról téve ezzel tanúbizonyságot.
Hazafelé vettem a közértben egy zacskó cicaalmot, amit otthon beleszórtam egy nagyobb műanyag dobozba, hogy addig is legyen egy hely, ahol elintézheti az ügyeit, amíg beszerezzük a szükséges kellékeket. Az apróság izgatottan figyelte ténykedésemet és azonnal birtokba is vette a tákolmányomat, égnek emelt nózival és farokkal hosszú-hosszú csuriba kezdett. Szegénykém, mit szenvedhetett egész nap! Amikor végzett, jól nevelt cica módjára elkezdte betakarni, - csak zárójelben jegyzem meg, akkor döntöttem el, hogy zárt cica wc-t veszek neki, mert ettől a művelettől úszott az egész fürdőszoba - a kavicsban.
Épp akkor lépett be a fiam, amikor a cica végzett.
- De édes! Mi a neve? – kérdezte.
A kis vacak felnézett rá és azt mondta:
- Nyau.
- Jó név. – mondta a fiam, és ezzel túl is voltunk a névadáson.
 
Én meg azóta is azon töröm a fejem, hátha mégsem bemutatkozás volt, hanem köszönetet mondott. Sok mindent jelenthet ám egy egyszerű nyau.
 

1 komment

süti beállítások módosítása